< terug

Zorg voor uw nieren
Sommige chronische aandoeningen kunnen schade veroorzaken aan uw nieren. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft chronische nierschade en de helft daarvan een verminderde nierfunctie. Bij patiënten met hart- en vaatziekten en diabetes wordt daarom regelmatig de nierfunctie gecontroleerd. Samen met de Didamse huisartsen heeft Apotheek Didam onderzoek gedaan naar de invloed van medicijngebruik op de nierfunctiewaarden. Bij de helft van de deelnemende patiënten hebben we samen met de arts de dosering aangepast of nader onderzoek laten doen.

Wat doet uw apotheker?
Uw apotheker adviseert over medicijngebruik. Bijvoorbeeld over dosering en veiligheid. Informeer bij aankoop van zelfzorg medicijnen als pijnstillers aan de balie of combineren met uw medicijnen veilig kan. Langdurig gebruik van pijnstillers als Ibuprofen en Voltaren kan zelfs nierschade geven. Vraag bij ernstige verkoudheid en buikgriep aan uw arts of apotheker of u de dosering tijdelijk moet aanpassen.

Wat kunt u zelf doen? 
• Gebruik zo min mogelijk zout.
• Drink ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag 
In sommige situaties kan uw arts u adviseren meer/minder te drinken. Bijvoorbeeld bij hartfalen of dreigende uitdroging. Dit advies gaat altijd voor het algemene advies dat wij u geven. 
• Vraag altijd advies bij aankoop van zelfzorg medicijnen als pijnstillers.
• Geef toestemming om nierfunctiewaarden met uw apotheker te delen.

Meer informatie over hoe uw apotheker de gezondheid van uw nieren kan bewaken vindt u: hier

Andere interessante informatie